- Tens sensibilitat digestiva d' un temps ençà cap aquí?
- Alternes dies d' anar de ventre amb freqüència i tou, amb dies que no pots?
- Hi ha aliments que no "et senten bé"?
- Menges síndria o cireres i vas corrent al lavabo amb femtes pastoses?
- Amb "lo" de moda que està l' alvocat i a tu et cau malament!
- T' infles i tens digestions llaaaaaaaargues i amb gasos quan menges ceba i/o porros?
- Les calçotades et duren fins el dia després?
- Beus suc de poma; t' infles, i a més a més tens un gust agredolç a la part posterior de la boca?
- I les llegums, les toleres?
- Has retirat la llet de vaca de la teva alimentació, has millorat, però ara tens incomoditat digestiva amb altres aliments?
Aquests símptomes indiquen que els teus intestins no poden digerir aquests aliments correctament.
Gràcies a la recerca biomèdica del Departament de Gastroenterologia de la Universitat Australiana de Monash, sabem que hi ha certs aliments que contenen substàncies (fructans, galactans, lactosa, fructosa i poliols) que dificulten l' equilibri intestinal quan hi ha inflamació (molt freqüent en persones amb IBS o Síndrome de l' Intestí Irritable.
D' aquí sorgeix la Dieta FODMAPS on es retiren durant uns dies (entre 4 i 8 setmanes, depenent de cada persona) els aliments problemàtics, per poder ajudar a desinflamar, mentre recuperem l' equilibri digestiu.
Les causes d' aquestes intol·leràncies són diferents i úniques a cada persona. Per això la reactivitat als aliments és diferent, i la dieta individualitzada.
FODMAPS és l' acrònim per Oligosacàrids, Disacàrids, Monosacàrids i Poliols fermentables. Aquestes substàncies quan no són absorbides:
- atrauen aigua a l' intestí fent les femtes més toves o pastoses
- arriben al tram final de l' intestí prim i a l' intestí gruixut on les bactèries les utilitzaran creant gasos i discomfort digestiu
Amb la PNIE (Psico Neuro Immuno Endocrinologia) busquem les causes i les tractem. Mentrestant, retirem TEMPORALMENT els aliments problemàtics. No es pot prescindir de fruites, verdures i cereals infinitament perquè ens aporten nutrients imprescindibles per la salut.
Si amb el pas del temps hem creat intol·leràncies a certs menjars, hem d' arreglar el per què, i no limitar-nos retirar-los dels nostres plats pensant que així solucionem el problema. Seria com amagar el cap sota terra esperant que passi el mal temps.