Benvolgudes amigues i amics,
com pot ser que actualment tinguem tantes molèsties de l' estómac i els intestins?
Resulta que a mesura que ens anem fent grans anem patint de:
- restrenyiment o "diarrees" (o les alternem)
- acidesa
- inflor després de menjar
- cremor a la boca de l' estómac
- meteorisme (molts gasos)
- cargolaments de panxa
- hemorroides
- fístules
- diverticles
- pòlips intestinals
- ...
Molts de nosaltres acabem per realitzar Tests d' Intoleràncies Alimentàries. En aquests tests es mesuren la fabricació d' anticossos (sistema immunitari) per cada aliment. Com més anticossos hi ha per un aliment, major intolerància li tenim. I això vol dir que tindrem símptomes com els que hem descrit a dalt.
Com interpretar els resultats?
Vol dir que a partir d' ara ja no puc menjar mai més els aliments que surten com a no tolerats?
Si deixo de menjar l' aliment soluciono el problema?
Una intolerància no és el mateix que una al·lèrgia.
Amb aquesta úlltima tenim perill de crear una reacció al moment que ens compromet la respiració i per tant la vida. Està intervinguda per un tipus d' anticossos; les IgE.
En canvi, una intolerància alimentària és una al·lèrgia retardada. Es fabriquen uns anticossos diferents (IgG) que ens poden donar els símptomes unes hores o dies després. Per això a vegades és difícil saber quin aliment és el que ens dóna "guerra", perquè potser el vem menjar fa 3 dies. Si el seguim menjant, seguim fabricant els anticossos, sinó no.
Per això si després d' un test d' intoleràncies alimentàries deixem de menjar els aliments preocupants deixem de tenir els símptomes, perquè deixem de fabricar els anticossos (IgG) específics.
Però què passa després d' un any? Podem tornar a menjar-los?
Si un cotxe no frena bé perquè li queda poc líquid de frens i té les rodes poc inflades; puc esperar que deixant d' utilitzar-lo durant un any, després ja freni bé? O hauré de veure per què no frena correctament i arreglar-ho?
De què em serveix llavors aquest test?
Un Test d' intoleràncies alimentàries ens va de meravella quan volem anar a arreglar l' origen dels problemes. Però és una eina més, no la solució. Retirar els aliments sense arreglar el rerefons no ens ajudarà. I a més a més, pot crear noves intoleràncies, amb el què podem acabar per menjar únicament peix blanc perquè tota la resta no ho tolerem.
Des de PNIE (Psico Neuro Immuno Endocrinologia) i la Medicina Funcional/Integrativa anem al rerefons. Ens encanta buscar-lo, trobar-lo i corregir-lo, sempre que sigui possible. Les intoleràncies alimentàries creades amb el pas dels anys, es resolen quan resolem els problemes gastrointestinals.
No és lògic que als 30 anys no tol·leri bé el plàtan i deixi de menjar-lo.
Millor és anar a veure perquè després de menjar plàtan 30 anys, ara em dóna reacció.
Retirar els aliments intolerats és de savis per no irritar més el tracte gastrointestinal durant el temps que l' estem sanant.
Després, podrem anar fent la seva reintroducció.