Ho
reconec, sóc addicte a llegir les etiquetes dels aliments envasats
que compro.
És
una dèria que tinc des de fa uns 6-8 anys, que s' ha agreujat amb el
pas del temps, i que actualment m' ajuda a esvair el desig de comprar
“coses de menjar” que entren pels ulls i que després fan que la
irritació intestinal augmenti.
També
us haig de confessar que no en sóc cap experta (no tinc una
titulació de bioquímica o tècnica dels aliments). Però des del punt de vista de salut, NO ENTENC
perquè hem passat d' una avantatge com la conservació dels
aliments, a fabricar productes que d' aliment no en tenen res. Ans al
contrari, són porqueria química que ens roba nutrients per poder
ser processada pel nostre estimat cos.
I
és que, avui dia, em veig obligada a comprar maionesa ecològica
perquè cap de les altres que he pogut trobar al supermercat, mercat, botiga de barri m'
inspiren la salivera i confiança pertinents. Quan llegeixo midó
modificat, oli de soja o clorur potàssic m' imagino que rosego un
tros d' alguna cosa indefinible.
Avui
us deixo un exemple comparatiu en el cas de la maionesa:
NO ecològica | Ecològica |
Aigua | Oli de girasol 77% |
Oli de soja 50% | Aigua |
Vinagre de vi | Vinagre blanc |
Rovell d' ou | Rovell d' ou pasteuritzat |
Sucre | Sucre integral de canya |
Xarop de glucosa | Xarop de blat |
Sal | Sal marina |
Clorur potàssic (substitut de la sal) | |
Midó modificat genèticament de blat de moro | |
Espessants
goma garrofín , goma guar
Conservants
Colorants
luteïna , beta-carotè
Aromatizants
no especificats |
Pebre
blanc Llavors de cilantre Llavors de mostassa |
Suc de llimona concentrat | Suc de llimona |
En
una etiqueta, l' ordre d' aparició dels ingredients també ens n'
indica la quantitat (de major a menor).
La
NO eco de moment comença amb aigua, així que ja sabem que porta més
aigua que oli. Per altra banda l' oli és de soja i a més a més en
porta un 50% i la eco un 77% .
SOJA
És
una llegum que conté substàncies que poden interferir en:
- la formació d' hormones tiroidees,
- l' absorció de minerals i
- els receptors hormonals (fitoestrògens)
Tampoc
sabem si aquest oli està parcial o totalment hidrogenat i/o si prové
de cultiu transgènic (GMO).
OUS:
Els
ecològics (codi 0) contenen més nutrients que els de granja (codis
2-3). Les gallines de granja estan forçades a pondre certa quantitat
d' ous cada "x" hores, mengen cereals modificats que també contenen més herbicides
i pesticides etc...
En
qüestió d' ous que no em toquin els del codi 0!
SUCRE:
El
blanc ens “roba” minerals per poder ser metabolitzat i
contribueix a augmentar els triglicèrids, a més a més d' alterar
la microbiota intestinal. L' integral de canya manté quantitats de
vitamines i minerals, tot i que insignificants.
SAL:
La
sal marina ens aporta minerals. La sal refinada és bàsicament un
compost químic: clorur de sodi on s' hi afegeixen conservants per
evitar que s' aglutini. Aquests conservants no és obligatori que es
mostrin a les etiquetes.
Els
minerals necessiten estar en equilibri els uns amb els altres, i el
sodi s' alia amb el potassi. Quan ingerim massa sodi, per molt que
estiguem menjant suficients aliments amb potassi (herbes aromàtiques
seques, fruita i verdura) sobrecarreguem òrgans com els ronyons i
interferim en la funció cel·lular.
Si ja no estem ingerint
suficient potassi... doncs augmenten els números de la rifa per
desenvolupar hipertensió, per exemple.
GMO:
Aliments modificats genèticament:
La
OMS ens diu: Hay
que seguir evaluando minuciosamente las tecnologías modernas, y
examinar los efectos producidos en el ser humano y en el medio
ambiente a la vez, no por separado.
(http://www.who.int/mediacentre/news/notes/np5/es/)
Per
si de cas, ja que no sabem a llarg plaç quines implicacions té,
intentaré no ingerir proteïnes alienes creades en un laboratori,
que poden ajudar a desencadenar reaccions al·lèrgiques.
SUC
de LLIMONA:
Concentrat
o “a seques”?
El procés de concentrat: s' esprem la fruita i s'
obté un suc que es conserva (prèvia barreja de substàncies) o es
deshidrata per més endavant rehidratar amb aigua. Afegint
conservants, colorants i sucres perquè s'assembli el màxim possible
al suc original. És a dir: amb menys quantitat de fruita s' obté “més
suc” (o més aigua amb químics).
Amb
l' etiqueta de la mayonesa d' origen ecològic no sabem si hi han
afegit sucre, perquè no ho especifica, però quan digui “concentrat”
ja sabrem que no és suc directe de la fruita.
ESPESSANTS:
Goma
guar (s' obté d' una llegum asiàtica) i goma garrofí (s' obté de
les llavors de garrofa) no presenten inconvenients per la salut
humana.
COLORANTS:
Luteïna:
natural. S' obté de la flor de la calèndula i no és tòxic.
Beta-Carotè:
natural o sintètic. No és tòxic.
Escullo
la maionesa ecològica. No per ser ecològica, la lògica hauria de
ser que el producte envasat que tinc més a mà al súpermercat,
mercat o botiga de barri, sigui el més natural i menys manipulat
possible, però no és així.
L'
escullo perquè sinó estic ingerint:
- més sucre (midó del blat i suc concentrat)
- més aigua amb químics, que aigua amb oli
- majors interferències hormonals (soja) i cel·lulars (sodi, GMO, herbicides i pesticides)
- més herbicides i pesticides (cultiu: de la soja, dels cereals de les gallines, llimona)
- menys minerals per acompanyar el metabolisme del sucre (sal refinada)
- i a saber l' origen i quins conservants, colorants i aromatitzants conté.
Aquest
còctel podem pensar que no és res. Al final de maionesa se'n menja
de tant en tant, i en petites quantitats (o no?).
PERÒ,
no és només la maionesa oi? I el suc de fruita concentrat de l'
esmorzar, el pa de farina refinada de tot el dia, la confitura amb un
45% només de fruita i re-acabada amb sucres, els dolços de farines
refinades, les verdures massa bullides que han perdut les vitamines i
minerals, les verdures de cultius plens de químics, carns amb
antibiòtics- hormonades i alimentades amb cereals GMO, derivats làctics ídem de la carn, begudes ensucrades, excés
de cafè i alcohol diaris, falta de fruita i verdura diàries, peix
de piscifactoria alimentat amb cereals GMO, truites fetes amb ous de
gallines que no s' han mogut i mengen cereals GMO...
La
llista és llarga. I els canvis han de ser a nivell personal.
Començar per apostar per una alimentació lògica: el més natural
possible, ens assegura mantenir la salut i ajudar a recuperar-la. Recuperar la cuina, encara que molts no en tinguem ni idea de cuinar com l' àvia. Tampoc cal per menjar fresc.
Tots
veiem molt clar que fumar provoca dany. Menjar sucre també. I els
aliments processats, envasats en porten: dolços i salats. Cada cop
que mengem sucre de forma aïllada dels minerals que necessita per
ser processat al cos, els minerals els agafarem d' on n' hi hagi. Per
exemple dels ossos. I també ens els robarem de processos interns; el
magnesi l' utilitza el fetge per desintoxicar substàncies de la
sang. A més ingesta de sucre major necessitat de magnesi. Si no
n'hi ha suficient serà més fàcil acumular tòxics al greix
visceral.