diumenge, 19 de febrer del 2017

Maionesa i etiquetes

Ho reconec, sóc addicte a llegir les etiquetes dels aliments envasats que compro.
És una dèria que tinc des de fa uns 6-8 anys, que s' ha agreujat amb el pas del temps, i que actualment m' ajuda a esvair el desig de comprar “coses de menjar” que entren pels ulls i que després fan que la irritació intestinal augmenti.

També us haig de confessar que no en sóc cap experta (no tinc una titulació de bioquímica o tècnica dels aliments). Però des del punt de vista de salut, NO ENTENC perquè hem passat d' una avantatge com la conservació dels aliments, a fabricar productes que d' aliment no en tenen res. Ans al contrari, són porqueria química que ens roba nutrients per poder ser processada pel nostre estimat cos.

I és que, avui dia, em veig obligada a comprar maionesa ecològica perquè cap de les altres que he pogut trobar al supermercat, mercat, botiga de barri m' inspiren la salivera i confiança pertinents. Quan llegeixo midó modificat, oli de soja o clorur potàssic m' imagino que rosego un tros d' alguna cosa indefinible.


Avui us deixo un exemple comparatiu en el cas de la maionesa:


NO ecològica Ecològica
Aigua Oli de girasol 77%
Oli de soja 50% Aigua
Vinagre de vi Vinagre blanc
Rovell d' ou Rovell d' ou pasteuritzat
Sucre Sucre integral de canya
Xarop de glucosa Xarop de blat
Sal Sal marina
Clorur potàssic (substitut de la sal)

Midó modificat genèticament de blat de moro

Espessants goma garrofín , goma guar
Conservants
Colorants luteïna , beta-carotè
Aromatizants no especificats
Pebre blanc
Llavors de cilantre
Llavors de mostassa
Suc de llimona concentrat Suc de llimona


En una etiqueta, l' ordre d' aparició dels ingredients també ens n' indica la quantitat (de major a menor).
La NO eco de moment comença amb aigua, així que ja sabem que porta més aigua que oli. Per altra banda l' oli és de soja i a més a més en porta un 50% i la eco un 77% .

SOJA
És una llegum que conté substàncies que poden interferir en:
  • la formació d' hormones tiroidees,
  • l' absorció de minerals i
  • els receptors hormonals (fitoestrògens)
Tampoc sabem si aquest oli està parcial o totalment hidrogenat i/o si prové de cultiu transgènic (GMO).

OUS:
Els ecològics (codi 0) contenen més nutrients que els de granja (codis 2-3). Les gallines de granja estan forçades a pondre certa quantitat d' ous cada "x" hores, mengen cereals modificats que també contenen més herbicides i pesticides etc...
En qüestió d' ous que no em toquin els del codi 0!

SUCRE:
El blanc ens “roba” minerals per poder ser metabolitzat i contribueix a augmentar els triglicèrids, a més a més d' alterar la microbiota intestinal. L' integral de canya manté quantitats de vitamines i minerals, tot i que insignificants.

SAL:
La sal marina ens aporta minerals. La sal refinada és bàsicament un compost químic: clorur de sodi on s' hi afegeixen conservants per evitar que s' aglutini. Aquests conservants no és obligatori que es mostrin a les etiquetes.
Els minerals necessiten estar en equilibri els uns amb els altres, i el sodi s' alia amb el potassi. Quan ingerim massa sodi, per molt que estiguem menjant suficients aliments amb potassi (herbes aromàtiques seques, fruita i verdura) sobrecarreguem òrgans com els ronyons i interferim en la funció cel·lular. 
Si ja no estem ingerint suficient potassi... doncs augmenten els números de la rifa per desenvolupar hipertensió, per exemple.

GMO: Aliments modificats genèticament:
La OMS ens diu: Hay que seguir evaluando minuciosamente las tecnologías modernas, y examinar los efectos producidos en el ser humano y en el medio ambiente a la vez, no por separado. (http://www.who.int/mediacentre/news/notes/np5/es/)
Per si de cas, ja que no sabem a llarg plaç quines implicacions té, intentaré no ingerir proteïnes alienes creades en un laboratori, que poden ajudar a desencadenar reaccions al·lèrgiques.

SUC de LLIMONA:
Concentrat o “a seques”? 
El procés de concentrat: s' esprem la fruita i s' obté un suc que es conserva (prèvia barreja de substàncies) o es deshidrata per més endavant rehidratar amb aigua. Afegint conservants, colorants i sucres perquè s'assembli el màxim possible al suc original. És a dir: amb menys quantitat de fruita s' obté “més suc” (o més aigua amb químics).
Amb l' etiqueta de la mayonesa d' origen ecològic no sabem si hi han afegit sucre, perquè no ho especifica, però quan digui “concentrat” ja sabrem que no és suc directe de la fruita.

ESPESSANTS:
Goma guar (s' obté d' una llegum asiàtica) i goma garrofí (s' obté de les llavors de garrofa) no presenten inconvenients per la salut humana.

COLORANTS:
Luteïna: natural. S' obté de la flor de la calèndula i no és tòxic.
Beta-Carotè: natural o sintètic. No és tòxic.







Escullo la maionesa ecològica. No per ser ecològica, la lògica hauria de ser que el producte envasat que tinc més a mà al súpermercat, mercat o botiga de barri, sigui el més natural i menys manipulat possible, però no és així.
L' escullo perquè sinó estic ingerint:
  • més sucre (midó del blat i suc concentrat)
  • més aigua amb químics, que aigua amb oli
  • majors interferències hormonals (soja) i cel·lulars (sodi, GMO, herbicides i pesticides)
  • més herbicides i pesticides (cultiu: de la soja, dels cereals de les gallines, llimona)
  • menys minerals per acompanyar el metabolisme del sucre (sal refinada)
  • i a saber l' origen i quins conservants, colorants i aromatitzants conté.
Aquest còctel podem pensar que no és res. Al final de maionesa se'n menja de tant en tant, i en petites quantitats (o no?).

PERÒ, no és només la maionesa oi? I el suc de fruita concentrat de l' esmorzar, el pa de farina refinada de tot el dia, la confitura amb un 45% només de fruita i re-acabada amb sucres, els dolços de farines refinades, les verdures massa bullides que han perdut les vitamines i minerals, les verdures de cultius plens de químics, carns amb antibiòtics- hormonades i alimentades amb cereals GMO, derivats làctics ídem de la carn, begudes ensucrades, excés de cafè i alcohol diaris, falta de fruita i verdura diàries, peix de piscifactoria alimentat amb cereals GMO, truites fetes amb ous de gallines que no s' han mogut i mengen cereals GMO...

La llista és llarga. I els canvis han de ser a nivell personal. Començar per apostar per una alimentació lògica: el més natural possible, ens assegura mantenir la salut i ajudar a recuperar-la. Recuperar la cuina, encara que molts no en tinguem ni idea de cuinar com l' àvia. Tampoc cal per menjar fresc.

Tots veiem molt clar que fumar provoca dany. Menjar sucre també. I els aliments processats, envasats en porten: dolços i salats. Cada cop que mengem sucre de forma aïllada dels minerals que necessita per ser processat al cos, els minerals els agafarem d' on n' hi hagi. Per exemple dels ossos. I també ens els robarem de processos interns; el magnesi l' utilitza el fetge per desintoxicar substàncies de la sang. A més ingesta de sucre major necessitat de magnesi. Si no n'hi ha suficient serà més fàcil acumular tòxics al greix visceral.