dilluns, 30 de maig del 2016

Nutrició i càncer

Hola bon dia!
El passat dissabte vem estar a la IV edició del Curs de Nutrició que oferia 100% Natural.
Aquest any estava enfocat a la nutrició en el càncer. 
Us vem oferir una transcripció el mateix dia a través del
Facebook:Centre Makaranda. 
De totes maneres gràcies al ponents:
  • Dr. Rafael Sánchez Borrego
  • Dra. Anna Bach Faig
  • Dr. Paolo Morazzoni
  • MªJosé Alonso
  • Per Björk
i a la posterior taula rodona amb:
  • Dr. Sergi Abanades
  • Dr. Juan José Martínez
els dos, doctors en medicina integrativaus podem oferir un petit resum:
- El 80-90% de les causes del càncer es poden prevenir. 
- Només un 10% del càncer de mama és per herència genètica.
- Els factors més importants que influeixen per desenvolupar càncer de mama: obesitat, ingesta d' alcohol i dieta.
- La manera de cuinar el aliments també és molt important. Els fumats, barbacoes i fregits augmenten la feina del fetge , perquè haurà de netejar les seves substàncies: amines aromàtiques policícliques, nitrosamines...per tant s'han de minimitzar.
- Dieta occidental actual té:
  • Excés de consum de nutrients com els sucres simples, greixos saturats, sal...
  • Dèficit d' ingesta d' àcids grassos polinsaturats (omega 3)
Aquest desequilibri, conjuntament amb una falta d' exercici, provoca:
  • Resistència a la insulina (si es manté, s' acaba desenvolupant diabetes)
  • Augment d' hormones
  • Inflamació crònica
Aquests tres factors predisposen a la obesitat.

- Es fa molta recerca en els polifenols de les plantes i la prevenció del càncer. Amb els aliments actualment, no podem extreure la quantitat de nutrients que ens són necessaris, per això es van crear els nutracèutics, productes amb altes quantitats de principis actius de plantes i aliments. Per exemple amb el sulforafà de glucosinolat (SGS), principi actiu amb propietats antiaging del bròquil.
- Els polifenols s' han demostrat que poden ser agents bloquejadors (com l' indol-3- carbinol...) o fins i tot supressors un cop instaurat el càncer (betacarotè, EGCG, curcumina, genisteïna, capsaïcina...)
- La dieta mediterrània que ajuda a mantenir la salut i prevenir la incidència del càncer en un 15% (són trets generals, després s' haurà de personalitzar totalment):
  • Augment consum fruita i verdura
  • Disminució ingesta carn vermella i processada
  • Substituir els carbohidrats refinats per integrals 
  • Utilitzar oli d' oliva
- Mecanismes subjacents als efectes preventius de la dieta:
  • Equilibri entre omegues 6 i 3
  • Augment la quantitat de fibra ingerida
  • Augment la quantitat d' antioxidants i altres micronutrients com les vitamines C i E
  • Modul·lació dels gens de l' envelliment
- De l' arrel anomenada curcuma longa se n' extreu la curcumina. Aquesta és una barreja de curcuminoïds que tenen propietats antiinflamatòries (perquè actua en la cascada inflamatòria). La cúrcuma alimentària quasi bé no s' absorbeix (encara que s' acompanyi de pebre negre). Per això , els suplements portaran una altra forma de cúrcuma.
- La silimarina del card marià, o les procianides  del raïm són polifenols estudiats i investigats.
- El salmó salvatge té 15 parts d' omega 3 per cada part d' omega 6 (15:1).
El salmó de psicifactoria té 3 omega 3: 1 omega 6 (3:1).
- L' hexafosfat d' inositol amb inositol , s'ha demostrat que (in vitro i in vivo) té sinèrgia amb el tamoxifè i a més a més redueix els efectes secundaris de la quimioteràpia. 
- En totes les malalties cròniques les persones tenen un dèficit de vitamina D. En pacients amb càncer la xifra és del 90%. A menys de 30ng/ml hi ha més prevalència de tumors.
- Prevenir passa per desintoxicar, modular la inflamació i augmentar les capacitats antioxidants i immunitàries.
- Realitzar un dejú de dos-tres dies només amb aigua és positiu si després l' alimentació és amable pel cos.