dilluns, 21 de juliol del 2014

PROTEÏNES ANIMALS I VEGETALS

Les proteïnes són grans protagonistes en el nostre cos.
Estan formades per aminoàcids i tenen funcions estructurals i energètiques.

Quins aliments les contenen?
Origen animal:
Carns, ous i peix.
Origen vegetal:
Quinoa, llegums, soja i derivats, llevat de cervesa, polen, fruits secs, llavors i algues

Quines diferències hi ha?
Animals

  • Tenen un alt valor biològic: són completes: això vol dir que aconseguim els aminoàcids que necessitem.
  • Es digereixen més fàcilment que les vegetals.
  • Bona assimilació de ferro.
  • Les proteïnes vénen acompanyades d' altres substàncies que NO ajuden al nostre cos: grasses saturades i colesterol.
  • No vénen acompanyades de vitamines, minerals i oligoelements com les vegetals.
  • Quan es processen en el sistema digestiu obtenim substàncies perjudicials. 
  • Endureixen les estructures corporals.
  • Els aliments d' origen animal contenen restes d' hormones i antibiòtics.
  • Acidifiquen el medi intern, provoquen putrefaccions intestinals, en excés fan acumular àcid úric; tots aquests fets sobrecarreguen els intestins, el fetge i els ronyons.
  • Un excés de proteïnes excita els sistemes nerviós i endocrí. Com més ràpid es el funcionament de les cèl·lules, més ràpid s' envelleix (més oxidacions i més radicals lliures).

Vegetals



  • Són incompletes (per fer-les completes es mengen conjuntament llegums i carbohidrats o llavors)
  • Absorció baixa del ferro.
  • Digestió més difícil.
  • Pot existir intol·lerància o al·lèrgia al gluten (celiaquia).
  • Menys purins (excepte la soja) i greixos (a més a més són insaturats).
  • Menys acidificants (contenen més minerals).
  • Més vitamines, oligoelements i antioxidants.
  • Fermenten a l'intestí i no pudreixen.
  • Tenen fibra.

Podem extreure'n conclusions?
- Un excés de proteïnes (animals o vegetals) interfereix en el correcte funcionament corporal.
- Els aliments d' origen animal ens aporten els aminoàcids necessaris i es digereixen millor. Però van acompanyats de més tòxics, quan es digereixen produeixen més tòxics i els falten substàncies necessàries pel cos; ens "roben" minerals, vitamines i oligoelements propis.
- Interfereixen en els sistemes excretors del cos. 
- Necessitem més temps per eliminar-les. 

Per tant, si volem ajudar-nos, podem:
  • Prioritzar els aliments vegetals.
  • Prioritzar llegums amb carbohidrats, quinoa, peix, ous i carn en aquest ordre.
  • Informar-nos d' on procedeix la carn i peix que comprem.
  • No barrejar proteïna animal amb llegums (llenties i porc).
  • Si mengem proteïna d' origen animal acompanyar-la sempre de vegetals. Així aportem minerals, vitamines i fibra.
  • No cal menjar carn cada dia.
  • La soja no la digerim gaire bé, no anem a l' altre extrem.
Al final només cal sentit comú. Observa com et trobes després de menjar un plat de carn o peix fregit, i quina diferència notes quan el què menges és més quantitat de vegetals en comparació a aliments d' origen animal. 



Si vols més informació aquí la deixem:
Funcions de les proteïnes: 

  • Realitzen el moviment muscular. 
  • Transport: Són l'estructura de l' hemoglobina i albúmina (manté el volum sanguini).
  • Cervell: Les neurones són les cèl·lules del cervell i es comuniquen amb substàncies (els neurotransmissors) que són proteïnes. 
  • Són la carcassa dels ossos.
  • Sistema endocrí: hormones: algunes d' elles són proteïnes. Aquest sistema regula funcions corporals, com per exemple; el cicle menstrual femení, el son o també és el responsable de la reacció coporal a l' estrés.
  •  El colàgen és una proteïna, i la més abundant del nostre cos. Ens aporta elasticitat i flexibilitat als òrgans, i integritat estructural.
  • Sistema immunitari: són l' estructra dels anticossos (immunoglobulines). 
  • Poden ser una font d' energia tot i que, es generen més residus tòxics que fan esforçar el cos, més del compte, per eliminar-los. 
Quan ingerim proteïnes el sistema digestiu les descompòn per aconseguir aminoàcids. Amb ells es tornen a formar proteïnes ja disponibles pel cos
(El fetge és un gran productor de proteïnes.)

Hi ha 20 aminoàcids per fer- ho, dels quals 8 no els podem sintetizar nosaltres i per tant han de venir a través dels aliments.